dissabte, 1 de març del 2008

Lisboa en 4 dies

Un nou article de la sèrie "un lloc turístic en x dies"... En aquest cas: Lisboa
Publicat originalment a whowmow el 7/9/2005



Les peculiaritats orogràfiques de la ciutat de Lisboa em fan difícil organitzar aquesta visita en dies ben estructurats. Són ben conegudes les pujades i baixades del seu perfil i això castiga les cames, de manera que el que per un poden ser distàncies assolibles dins d'una mateixa jornada, per altres caldrà fer-ho en dos dies. El transport públic per això mateix és fonamental. Així doncs, plantejaré zones de la ciutat de forma que cadascuna d'elles es pugui tractar amb el temps que cadascú necessiti.

Per tot això començarem pel transport públic. En funció del nombre de dies de què un disposi hi ha diferents combinacions econòmicament interessants. Si l'estança és igual o superior a 3 dies és bo comprar una Lisboa Card de 72 hores (n'hi ha també de 24 i 48 però és més difícil rendibilitzar-la). Per 2
8 euros dóna dret a accés indefinit a metro, autobús (autocarro), tramvia (electrico) i ascensors; a més permet accés gratuït a alguns museus i llocs turístics (palau de Pena, palau de Sintra, museu de l'Azulejo, Jerónimos...) o en tot cas amb descompte (convent do Carmo...); també dóna accés gratuït a les línies de tren que porten a Sintra o a Cascais-Estoril. Si l'estada és més curta o no t'interessa visitar museus, l'opció és comprar una tarja 7 Colinas que val mig euro i es pot carregar: un dia de transport públic val 3 euros.

Informació d'aquest tipus es pot aconseguir
a l'oficina d'Informació i Turisme al palacio Foz a la plaça Restauradores.

Una important zona hot
elera és la que es troba als entorns de l'avenida Liberdade i plaça del Marques de Pombal. És una zona nova i tranquil.la, encara que amb no gaire serveis complementaris (restaurants). Molt ben comunicada ja que hi passen metros i autobusos que duen al centre.

Baixa
Baixant des de l'avenida Liberdade s'arriba al barri de la Baixa. És la zona cèntrica més plana, que arriba fins a les aigües del Tajo. Els nuclis bàsics són les places de Restauradores, de Rossio, de Figueira i do Comerço. Al mig hi queda un conjunt de carrers quadriculats, uns transitables com la rua Aurea o la do Prata i d'altres no, com la rua Augusta. Cal recórrer aquests i els altres carrers amunt i avall... I és inevitable pujar al remuntador de Santa Justa amb una excel.lent vista. Per aquesta zona ja s'establirà el primer contacte amb els tramvies que la creuen. Cal veure l'estació de Rossio i com no, la praça do
Comerço. Aquí és una bona opció menjar al restaurant Martinho da Arcada, famós perquè era freqüentat per l'escriptor Pessoa: és un dels restaurants més cars de la zona, però perfectament suportable. Una altra bona zona per menjar es troba a la rua dos Correeiros, amb variada oferta de peixos i arroços. I a bons preus...

Chiado i Barrio Alto
A la dreta de la Baixa, mirant el mar, es troba una de les colines de la ciutat. S'hi pot pujar a peu per la rua Garrett. O bé per l'ascensor de Santa Justa (actualment, agost 2005, tancat l'accés). A la rua Garrett cal parar a prendre alguna cosa al cafè A Brasileira. Pels voltants cal veure la plaça Luis Camoes, el convento do Carmo i la plaça del davant, el cafè da Trindade. Una altra forma de pujar a aquest barri és per la zona de Cais do Sodre, més enllà del mercat municipal, mitjançant el remuntador d
e Bica, que funciona com un cremallera. És un dels carrers més impressionants quant a desnivell.

Alfama i Castelo
En el costat oposat del Chiado respecte a la Baixa, es troba el barri d'Alfama. També està a una colina, per tant s'hi pot arribar a peu o bé si les forces ja manquen, amb tramvia. Punt de parada obligat és la catedral, la Sé, d'estil bàsicament romànic, cosa poc habitual en catedrals. Una mica més amunt es troba el mirador de Santa Luzia amb una vista del barri d'Alfama als peus. I aquí comença una nova part de la visita. Els carrers són tan petits i enredats que gairebé no hi ha una ruta que es pugui dibuixar. No està gens malament, però, la que plantegen a la pàgina oficial de turisme de Lisboa, més que res per no donar voltes pels mateixos llocs. De totes maneres, cal anar amunt i avall per trobar-li el gust al barri. C
arrers tranquils i molt familiars. Per acabar la visita de la zona, pujada al castell de Sao Jorge, on el més destacable són novament les vistes, ara des de l'altre costat.

Belém
Aquesta zona és d'accés obligat amb transport públic, per exemple tramvia. Amb aquest es passarà per sota del pont d'Alcantara. La zona de Belém té tres grans nuclis d'interès. El monestir dels Jerónimos, el Pradao dos Descubridores (amb bones vistes també des de la seva part superior) i la famossíssima torre de Belém. S'hi pot afegir el Centre de Cultura de Belém

Parque das Naçoes
En l'altre extrem, i d
'accés recomenat amb metro, es troba l'escenari de l'exposició universal del 1998. El metro és l'estació Oriente, final de la línia, i s'hi pot veure l'estació de tren de l'arquitecte Calatrava. A l'escenari de la Expo avui s'hi pot trobar un centre comercial (Vasco de Gama), el museu del Coneixement (museu de la ciència), un pavelló de congressos, l'Oceanari (aquari) i la torre i el pont Vasco de Gama. Actualment no es pot pujar a la torre per tant només es podrà gaudir d'una vista "aèria" des dels telecadires, ideals per tornar al punt de partida. Amb sort l'avió, si es que hi viatgeu amb avió, us donarà una espectacular vista del pont sobre el Tajo.

Palacio de Fronteira
No és un punt habitual dels itineraris turístics; potser perquè no es troba al centre. Però és un petit però molt bufó palau. S'hi arriba amb el metro, parada Jardim Zoologico i caminant una mica. Hi ha una visita que només inclou els jardins i una altra que a més inclou els interiors. Quasi us diria que no us deixeu enganyar per les aparences i visiteu també els interiors. No es poden fer fotos. Les terrasses i jardins són d'una gran bellesa.

Sintra i Cascais
Aquests dos punts de visita són dos costants dels circuits turístics. Es troben a uns 30 quilòmetres de la ciutat, però allunyats entre ells, de manera que quasi és recomenable fer-ho en dies diferents, ja que les línies de tren que hi porten són diferents i surten de llocs diferents. Ambdós viatges estan coberts per la tarja Lisboa Card (es pot pujar directament al tren i mostrar la tarja quan passi el revisor).
Per anar a Sintra cal agafar el tren a Sete Rios (hi ha metro). Un cop a Sintra es pot agafar un autobús, el 434, que porta fins al palau de Pena. Són 3'7 euros, però convé agafar-lo ja que la pujada és considerable. A més és recomenable visitar primer el palau i després, si es vol, el castell. Per a accedir al palau amb la Lisboa Card cal portar un "brochure" inclòs amb la documentació que lliuren amb la tarja. No es poden fer fotos. El palau és realment xocant, grotesc, però els mobiliaris interiors són interessants, encara que només es poden veure des de les portes de les habitacions (per això cal anar d'hora). A Sintra és igualment recomenable fer una passejada pels seus carrerons i visitar el palacio Nacional de Sintra.
Per arribar a Cascais o Estoril el tren surt de Cais do Sodré. També és el final de la línia. Realment és un altre tipus de turisme: poble turístic de costa amb platges i a Estoril villes residencials. Està bé allunyar-se fins al Cabo do inferno i tot tornant, passar pel faro on s'hi pot dinar a un xiringuito.

Imprescindible també és visitar el Museo do Azulejo al costat de l'església de Madredeus.