dissabte, 1 de març del 2008

The musical box

30 aniversari del disc The lamb del grup Genesis
El grup canadenc The musical box ha presentat a Barcelona la reproducció del concert que el grup Genesis feia l'any 1975 en la gira de presentació del disc The lamb lies down on Broadway
P
ublicat originalment a whowmow el 5/6/2005

30 anys han passat ja des del darrer disc dels Genesis de Peter Gabriel. El principi de la fi d'una era. Però com si el temps s'hagués aturat, o millor, hagués fet marxa enrrera, el 8 de maig de 2005 vam poder assistir al concert de Genesis presentant el seu nou disc The lamb lies down on Broadway. Bé, gairebé va ser així...

La diferència és que en realitat no eren els Genesis autèntics, ni tan sols els de Phil Collins. Es tractava dels seus clons The musical box, grup d'origen canadenc que es dediquen des de fa uns anys a reproduir el més fidelment possible els concerts dels primers Genesis. Així com en altres ocasions han re-interpretat els concerts de presentació dels discs Foxtrot o del Selling England by the pound, ara, coincidint amb el 30 aniversari del disc, li tocava al The lamb.

No es tracta d'imitar la veu de Peter Gabriel o de posar-se una màscara com molts altres han fet. Es tracta de copiar-ho tot fins al mínim detall. Des de la part visual a la part musical, passant pels diàlegs, els moviments, els gags. I la fidelitat en aquesta reconstrucció es deu en part a l'accés i utilització de les fonts originals. Els vestits originals, les diapositives originals, el so (amb totes les mancances de l'era pre-digital)... Un exemple: els teclats de la intro del Watcher of the skies avui en dia poden sonar molt millor, però és que aleshores sonaven així.

El segell de qualitat de la còpia el posen els mateixos músics dels Genesis que ho certifiquen i a més ho ratifiquen col.laborant-hi fins i tot en concerts en directe amb ells.

L'únic aspecte negatiu de tot això és que no hi ha espai per a la improvisació o la sorpresa, però la il.lusió pot més que això. Els acudits de Peter Gabriel són els que hem sentit a altres concerts pirates de l'època. Els moviments corporals imiten els originals: la rèplica de Phil Collins és idèntica. Una diferència inevitable: el baixista és esquerrà.

Per a alguns dels assistents segurament aquesta nit va ser un retrocés en el seu temps particular i van pod
er reviure el concert de 1975. Per d'altres, com jo, va ser viatjar a un temps que no vàrem conèixer. Com deia algú en un fòrum d'internet, què maco imaginar que avui estic veient Genesis, demà aniré a veure King Crimson i el cap de setmana els Pink Floyd. D'altra banda, què difícil es fa d'imaginar que algú pugui fer avui un concert d'aquestes característiques. No ens enganyem, però, la representació no és tan grandilocuent com ens havien venut. Hi ha concerts actuals que són més desmesurats i reben en canvi elogis on aleshores varen ser crítiques.

Així doncs, no vam assistir a una nit d'engany, de munyir la vaca del veí, sinó que va ser un homenatge respectuós. Ara només queda esperar que sigui veritat que el 2006 repetiran amb The lamb i el 2007 amb la gira del Selling England.