diumenge, 17 de febrer del 2008

Benvinguda a whowmow

Els orígens de wHOwMOw
Article de benvinguda a aquesta pàgina on s'expliquen els orígens de wHOwMOw i alguns dels seus signi
ficats.
Originalment publicat a whowmow el 14/1/2002

Bon dia món! Aquest és el meu primer article per whowmow i potser també el primer de la seva història. Bé, de fet en el moment en què estic escrivint això no està clar quin serà el nom final d'aquesta pàgina. I sobre què escriuré en aquest debut periodístic? Doncs què millor que sobre el propi whowmow o com s'acabi dient. Tinc altres temes al cap que potser sí, potser no, aniran apareixent en aquestes pagines, però he triat l'opció fácil, és a dir, explicar "La fantàstica història de l'aparició de whowmow", o sigui, fer un resum per a la història (la nostra, perquè segurament no interessarà a ningú més...) de com es va crear això. En aquests casos s'acostuma a començar pel quan, qui, on, com.... i per tant, no començarem trencant gaires esquemes. El qui és fácil: en Jordi i en Ramon. El quan: doncs coses de la vida, als voltants de l'11 de setembre de 2001, data famosa per altres fets. On?: a Barcelona. Ampliem-ho una mica: En Ramon viu a San Francisco, als Estats Units, però aquells dies és a Barcelona; en Jordi i en Raimundo es troben i al peu de l'estàtua de Colom, mentre esperen una cita, decideixen que volen fer alguna cosa en el món d'internet. En fí, siguem realistes... volen guanyar diners d'alguna manera... i somien (truites?) en fer alguna pàgina que pugui interessar a algú, que es faci gran i que algú la compri. Definitivament: somien truites. A partir d'aquell moment comença a pensar en una idea que els satisfaci els seus interessos tecnològics i culturals i sensats que són (som) s'obliden (?) dels afanys de riquesa. I finalment va apareixent la idea de crear una mena de comunitat virtual que giri al voltant d'una sèrie de temes que ens siguin d'interès per a nosaltres i que puguin interessar a altres.

Es plantegen diferents enfocs, entremesclant temes, punts de vista... i finalment, trobem el camí, gràcies a la inspiració d'una tarda avorrida de classe de la nostra col·laboradora, la Chris: tota la pàgina hauria de moure's al voltant d'un fil conductor i aquest fil serà "el cos humà". Es tracta doncs d'associar cadascun dels temes a una zona del cos humà. Bé, això ja no ho haig d'explicar perquè ja ho veieu en la pàgina. El següent pas era doncs materialitzar aquesta idea donant-li una forma, una visualització, és a dir, fer el disseny del que seria la nostra imatge. I el primer era trobar una representació del cos humà que respongués al que pensàvem. Hi va haver algunes alternatives prèvies que no comentaré, fins a arribar a aquesta representació de les proporcions humanes feta per Leonardo da Vinci. Inconvenient: és una representació potser massa típica i utilitzada. Avantatges: compleix molts dels criteris que nosaltres teníem en ment: classicisme, proporció, poc sexista, renaixentista... A continuació calia posar-se a la feina de fer el disseny gràfic de tots els continguts, definir les formes de navegació, pensar en totes les funcionalitats presents o a incorporar més endavant... Un cop fet el disseny vam construir la primera maqueta, de la qual forma part aquest article.

D'ara en endavant encara ens queda molt camí per recórrer: convertir la maqueta en un projecte definitiu; fer-la créixer internament mitjançant la introducció de més i més articles; donar-nos a conèixer i començar a crear aquesta comunitat de redactors desinteressats... i un cop tinguem tot això, qui sap cap a on evolucionarem. Ja en parlarem d'aquí uns anys. Fes-ho córrer ;)