diumenge, 24 de febrer del 2008

Concerts del Fòrum - 1

Fòrum Universal de les Cultures
Continuem amb la sèrie d’articles que anirem dedicant a les diferents activitats culturals del Fòrum Universal de les Cultures. Iniciem l’apartat musical amb la revisió d’alguns concerts del mes de maig
: Mariem Hassan, Esclat Gospel Singers i Incredible String Band.
Publicat originalment a whowmow el 27/5/2004


Mariem Hassan va protagonitzar un dels primers concerts a la zona de la Haima. Coincidint amb la fredor dels primers dies de Fòrum va tenir la feixuga feina d’inaugurar aquest escenari amb un concert que ve a marcar la línia de concerts que s’aniran veient en aquesta Haima. Els artistes que hi veurem no són en cap cas primeres figures conegudes pel gran públic, sinó en general, més aviat d’un àmbit reduït d’audiència. Els estils que aniran passant per aquest escenari són d’allò més variat i el que sí és segur és que hi passaran una gran diversitat de cultures. Mariem Hassan és una dona que prové del Sahara, i com que el poble saharauí té prohibides les manifestacions culturals en territori marroquí, es veu obligada a actuar en l’exili. La seva música és una fusió de la música tradicional del desert saharauí amb influències occidentals, evidents en l’acompanyament instrumental que la recolza. El concert del Fòrum va saber captar l’atenció d’un públic amb ganes de picar de palmes i alhora de cridar “visca el Sahara... lliure”.

Un altre dels concerts que va ser una mostra de la mescla de cultures va ser el protagonitzat per Esclat Gospel Singers. Com el seu nom indica, aquest grup es dedica a la música Gospel, però el seu nom també enganya sobre el seu origen, ja que no provenen de Harlem, sinó del bell mig de Catalunya, de Manresa. Dirigits pel seu pianista Ramon Escalé i acompanyats de bateria i baix, van protagonitzar un concert ple de la força rítmica del Gospel que va més enllà del seu missatge originàriament religiós. Malgrat això, s’ha de reconèixer que els va costar bastant contagiar el públic, ja que no ho van aconseguir fins a la part final del concert, probablement per una ordenació del repertori poc aconseguida.

Per acabar aquest primer repàs, mencionarem l’actuació de la Incredible String Band, un grup mític del folk rock anglès dels anys setanta que després de la seva disolució van tornar a l’activitat en l’any 2000. El concert va ser més aviat un regal nostàlgic a aquells seguidors que potser mai haurien esperat veure en directe aquest grup. I potser per aquests va ser un concert plegat de nostàlgia. Per la resta, segurament es poden trobar millors mostres d’originalitat i de vitalitat.