diumenge, 24 de febrer del 2008

Concerts del Fòrum - 3

Un clàssic, Paco Ibáñez i els representants d'una nova forma de presentar la musica folklòrica, els gallecs Faltriqueira.
Publicat originalment a whowmow el 12/10/2004



Paco Ibáñez ha sigut una de les incorporacions musicals a aquest Fòrum. Res novedós a dir d'aquesta figura de la música de cantautor més que la novetat que suposa la seva participació en aquest event. Tal i com va dir ell mateix referint-se al Fòrum, ja veurem què en surt de tot aquest cal.lidoscopi però "sempre serà més que no haver fet res". Quant a missatge politic, això i múltiples referències al caigut govern del Partit Popular i a les dretes en general ("els fatxes").
Musicalment, cap sorpresa. Limitat per la curta durada disponible per a la seva actuació, una hora, va tenir prou espai per fer-hi entrar alguns dels clàssics que tothom esperava poder sentir: Palabras para Julia, A galopar o La mala reputación. Extramusicalment cal destacar la poca qualitat sonora de l'escenari, a la Haima, donat que les interpretacions intimistes de les cançons es mesclaven amb els crits del Gegant dels set mars, produint l'enuig de la gent i especialment del propi Paco Ibáñez.

D'altra banda una nova mostra de folklore gallec (posteriorment hi ha hagut la presència de Keympa i de Mercedes Peón) amb el grup Faltriqueira. Com a representants del resorgir de les pandereteiras, Faltriqueira suposen una aproximació menys dogmàtica i per tant més accessible al gran públic. No basen tota la seva música en les peces per a panderetes, sinó que les utilitzen com a elements de connexió entre cançons. La resta de la música es fonamenta molt en la força vocal de les seves quatre membres.