dimecres, 20 de febrer del 2008

Estúpids homes blancs

Nou llibre de Michael Moore, director de "Bowling for Columbine". Una visió d'Amèrica des del punt de vista d'un americà "diferent"
Ja ha sigut publicat a Espanya, en català i castellà almenys, el nou llibre del polèmic periodista i director de cinema americà Michael Moore.
Publicat originalment a whowmow el 19/10/2003



He volgut començar aquest article destacant el fet de que aquest llibre sigui traduït i publicat ja que justament d'això és del que tracta el pròleg, afegit posteriorment a la primera edició. La publicació del llibre estava prevista pels voltants de setembre del 2001, però els fets de l'11 de setembre van fer que les actituds de les editorials canviessin i el seu recolzament desaparegués. El motiu: el contingut del llibre poc concordant amb els aires que havien de venir; el que se’n diu políticament poc correcte. Això va portar a que hagués de lluitar molt per fer-ne possible la publicació, fins al punt d'aconseguir-ho abans a Anglaterra que als Estats Units. Malgrat això, fins i tot als Estats Units s'ha convertit en un número 1 en vendes.

Michael Moore, aquest controvertit periodista i director de cinema, grassonet, amb cara de bon jan però alhora de trapella, ja era conegut als Estats Units per algun programa de televisió i documental, però va saltar a la fama l'any 2003 en rebre l'Oscar al millor film documental per "Bowling for Columbine". La seva intervenció en el moment de rebre el premi durant la cerimònia també va ajudar a que la seva imatge donés la volta al món. Tot plegat en un moment on la tensió política internacional es trobava en un punt àlgid per la guerra d'Iraq.
En aquella pel•lícula ens presentava una societat americana descomposta partint d'un episodi de violència juvenil a un institut que va acabar tràgicament. Se'ns mostrava una societat que conviu amb la violència i els mecanismes que la suporten. Donada la seva popularitat, va causar impacte l'entrevista amb Charlton Heston, president de la Societat del rifle.

El llibre suposa un pas més enllà en l'anàlisi d'aquesta societat fet des de dintre i per algú de dintre. Està plantejat gairebé com si fossin articles independents girant al voltant d'un assumpte social o polític, però sempre amb un esperit anti-Bush més que manifest. La ridiculització, de manera elegant i divertida, això sí, del president arriba a l'extrem de fregar l'insult. No hi ha polític republicà que en surti ben parat, però els demòcrates d'Al Gore i Bill Clinton tampoc se'n salven.
D'altre banda, és interessant, encara que una mica decebedor, descobrir certes notícies que, fins i tot a l'Europa de les llibertats, no han tingut gaire circulació: tothom sap les "rareses" que es van produir durant el recompte de vots de les darreres eleccions l'any 2000, però conèixer els detalls que dóna Michael Moore no deixa de sorprendre. Particularment interessants són aquest capítol dedicat al "cop d'estat" de Bush, la carta adreçada al president, el dedicat a la crítica d'Al Gore...
Cal tenir una mica de compte amb les afirmacions i judicis que emet, ja que és una mica donat a l'exhibició i fins i tot al sensacionalisme, però el que queda un cop descomptat això és un bon llibre que fa pensar alhora que fa riure.