diumenge, 17 de febrer del 2008

Oscars 2001

Valoració dels guanyadors i perdedors dels Oscars 2001.
La cerimònia d'entrega anual dels Oscars d'aquest any, novament no ens ha sorprès. Deixant de banda aspectes "pseudo-polititzants", aquest article fa una revisió centrada sobretot en aquelles pel·lícules que injustament no han sigut guanyadores del que es mereixien.
Originalment publicat a whowmow el 1/4/2002

Malgrat el títol d'aquest article no parlaré gaire dels Oscars pròpiament dits, és a dir, de les pel·lícules oscaritzades; sinó que més aviat em referiré a algunes que no han guanyat el que es mereixien. Poca credibilitat pot tenir un "crític de cinema" fent una crítica sobre els Oscars quan aquest no ha vist encara la pel·lícula qualificada com a "guanyadora"; i més, quan manifesta no estar segur de si anirà a veure-la. Així, doncs, algú considerarà que tot el que ve a continuació perd el seu valor.

Però ja us podeu imaginar els motius d'aquesta actitud. En cap moment diré que "Una mente maravillosa" sigui una pel·lícula dolenta: evident ja que no l'he vista. Simplement és que "em fa por"; ja en tinc prou de "Despertares", "Shine" i demés... És molt avorrit que la millor pel·lícula de l'any sigui el mateix de sempre canviant de malaltia o de professió del protagonista (professió on malgrat tot acaba triomfant).

Algú realment creu que hi haurà un abans i un després d'aquesta pel·lícula? Per contra, puc assegurar que hi haurà un abans i un després de "Amelie"... i de "Moulin Rouge"... i de "El senyor dels anells: La comunitat de l'anell"... Però com poden no veure això? No em ficaré amb els Oscars d'interpretació, ja que fins i tot una pel·lícula dolenta pot tenir bones interpretacions. Em focalitzo sobre tot en els de millor pel·lícula, director i guió (Nota al marge: l'etern dubte de si tots tres no són una mostra del mateix; qui ha creat la millor pel·lícula, sinó el millor director?; sí, admeto que ho pot fer amb un mal guió). Algú realment creu que hi haurà un abans i un després d'aquesta pel·lícula? Per contra, puc assegurar que hi haurà un abans i un després de "Amelie"... i de "Moulin Rouge"... i de "El senyor dels anells: La comunitat de l'anell"... Però com poden no veure això? No em ficaré amb els Oscars d'interpretació, ja que fins i tot una pel·lícula dolenta pot tenir bones interpretacions. Em focalitzo sobre tot en els de millor pel·lícula, director i guió (Nota al marge: l'etern dubte de si tots tres no són una mostra del mateix; qui ha creat la millor pel·lícula, sinó el millor director?; sí, admeto que ho pot fer amb un mal guió). Algú realment creu que hi haurà un abans i un després d'aquesta pel·lícula? Per contra, puc assegurar que hi haurà un abans i un després de "Amelie"... i de "Moulin Rouge"... i de "El senyor dels anells: La comunitat de l'anell"... Però com poden no veure això? No em ficaré amb els Oscars d'interpretació, ja que fins i tot una pel·lícula dolenta pot tenir bones interpretacions. Em focalitzo sobre tot en els de millor pel·lícula, director i guió (Nota al marge: l'etern dubte de si tots tres no són una mostra del mateix; qui ha creat la millor pel·lícula, sinó el millor director?; sí, admeto que ho pot fer amb un mal guió).

Aplicant aquestes idees, arribo a la conclusió que tinc clares algunes coses. La millor pel·lícula i el millor director per mi haurien d'haver estat clarament per "Moulin Rouge" i Baz Luhrmann. Això fa que es quedi sense estatueta "El senyor dels anells", però haig d'admetre que encara té dues possibilitats (dos anys) més i que seria injust (que és el que ha sigut) deixar sense aquest premi a "Moulin Rouge". Però atenció senyors/es de l'Acadèmia: li han de donar alguna cosa al senyor Peter Jackson, més enllà de premis tècnics, per compensar l'esforç dedicat durant aquests anys per dur a la realitat un somni de milions de persones.

Sobre "Moulin Rouge" i "El senyor dels anells" ja m'estendré més en altres crítiques específiques, però afegir que tampoc hi ha dret a que una cançó com "Come what may" (que ni tan sols no estava nominada) no s'hagi endut l'Oscar i que en el seu lloc se l'emporti una cançó de "Monsters" que ja veurem quanta gent arriba a escoltar. Fins i tot la cançó d'Enya s'ho mereixia més. Quant al millor guió adaptat, el ja esmentat error d'oblidar-se de "El senyor dels anells": una adaptació que ha fet contents (i més que això) a milions de fanàtics lectors no crec que es pugui oblidar així com així. Altres errors: res per Amelie? Ni tan sols el de millor pel·lícula de parla no anglesa! Més: sense haver vist "Gosford Park", tinc la intuïció que "Amelie" o "Memento" la superen com a guió original (i també en originalitat). I finalment, algun encert: banda sonora de "El senyor del anells", donat que no s'ha reconegut de cap manera la de "Moulin Rouge"; els premis tècnics de vestuari ("Moulin...") i maquillatge ("El senyor..."); no haver donat cap premi a "In the bedroom", que malgrat tot és una pel·lícula acceptable; "Shrek" com a millor pel·lícula d'animació.

En fí, que un any més els Oscars no ens han sorprès... Però ei! Satine... Amelie... Frodo... no en feu cas; ens teniu a nosaltres i això és el que compta. És a dir: Baz Luhrmann... Jean Pierre Jeunet... Peter Jackson... no en feu cas; ens teniu a nosaltres i això és el que compta.




Enllaços interessants: