dimarts, 19 de febrer del 2008

Roma en tres dies

Us proposem què veure a Roma en un viatge de tres dies.
Originalment publicat a whowmow el 4/10/2002



Dividirem aquesta visita en tres grans zones: Vaticà, Fòrums romans i Centre. Evidentment amb això no ho haureu vist tot a Roma, però tres dies no donen per molt més encara que la ciutat tingui unes dimensions assolibles.


Dia 1. Zona Vaticà
Suposem que partim de la zona de
l'estació Termini, cosa bastant normal si us allotgeu dins de la ciutat. Per anar al Vaticà prendrem el metro, la línia A, en direcció Ottaviano-San Pietro, ben indicada pels turistes. Els bitllets els podeu comprar a qualsevol estanc (0,77€ l'any 2002). Després de tres estacions (compte, es surt del vagó pel costat contrari al de pujada) baixeu i sortiu a Ottaviano. Es tracta de buscar la via Lecone. Fins a arribar a les muralles del Vaticà; el nostre primer destí són els museus Vaticans. Vigileu els horaris d'obertura i les cues de turistes.
Co
m el seu nom indica els museus són diversos i la visita complerta ens pot portar tot un matí, fent via. Destacarem les següents zones o obres: el pati de la pinya i l'esfera dins de l'esfera amb la primera vista de la cúpula del Vaticà; la galeria dels tapissos i la dels mapes; les estances de Rafael amb l'escola d'Atenes; les sales d'art egipci, grec o romà, on cal destacar el Laocoont i evidentment la Capella Sistina (prohibit fer-hi fotos).
Finalitzada la visita és un bon moment per dinar abans de fer c
amí cap a la plaça de San Pietro per la Via di Pta. Angelica. S'accedeix a la plaça per un dels laterals, la qual cosa fa més sorprenent la primera visió de la plaça. Per començar es pot donar un volt per la plaça abans d'entrar a la basílica, cosa que s'ha de fer amb vestimenta "decent". Potser el millor ara és pujar a la cúpula, primer amb ascensor i després pujant uns 300 esglaons. Val la pena l'esforç, tant per la vista de l'interior de la cúpula com la de tota la ciutat.

A continuació es pot visitar l'interior de la basílica i gaudir de l'espectacle de grandiositat, tant del contingut com del continent. A destacar la Pietà de Miquel Àngel, el baldaquí de Bernini damunt l'altar major, les innombrables estàtues de Papes que hi són enterrats, els sostres i la cúpula...
Deixem el Vaticà per la via della Conciliazione, "obra" de Mussolinni, que d'una banda ens donarà une
s bones vistes de la plaça cap a endarrera, la basílica i la cúpula (si tens sort amb la posta de sol et pot quedar una bona foto) i d'una altra ens portarà cap a un altre punt de visita, el Castel Sant'Angello. Apart del castell cal observar el pont que creua el Tíber, amb les estàtues de Bernini.
A partir d'aquí, i si us ha sobrat temps, podeu enfilar cap a la Piazza Navona i veure les fonts dei Fiumi, del Moro i de Neptú. Us podeu quedar per la zona fins a que sigui hora de sopar per tal de fer-ho pels voltants de la Piazza Campo dei Fiori. Després de sopar una copa tranquil·la a la via de Tor Milina al costat de la Piazza Navona o bé una mica de marxa més juvenil al Campo dei Fiori.

Dia 2. Fòrums romans
Començarem de nou la visita d'avui a l'estació Termini, però aquest cop ho farem a peu dirigint-nos cap a Santa Maria Maggiore, una de les quatre esglésies patriarcals de Roma, a la qual cal entrar-hi. Seguirem camí en direcció al Coliseu, però passant ab
ans per San Pietro in Vincoli, on podreu gaudir de la majestuositat del Moisès de Miquel Àngel.

Finalment arribem al Coliseu amb la vista a mà dreta dels fòrums. I ara a fer cua... i a visitar el Coliseu. Finalitzada la visita podeu enfilar els fòrums romans en direcció a la Plaça del Campidoglio. Anireu passant entre les diverses runes romanes, però no cal oblidar anar fent cops d'ull al que deixeu endarrera. Arribareu a l'inici dels fòrums amb l'arc de Septimi Sever i podeu pujar cap al mont Capitolí des d'on tindreu les millors vistes de conjunt dels fòrums.

Un cop a dalt heu de fer un volt per la plaça fixant-vos en les estàtues de Castor i Pòl·lux, l'estàtua de bronze de l'emperador Adrià, les escales de Miquel Angel... També és recomenable visitar Santa Maria in Aracoeli. Per anar acabant l'excursió d'avui podeu baixar per la dreta de Santa Maria in Aracoeli, al costat de la reproducció de la lloba de Ròmul i Rem. Un cop a baix podeu veure els fòrums Trajans amb la columna Trajana. I ara sí, acabem visitant la Piazza Venezia i el monument commemoratiu a Vittorio Emanuelle II (bones vistes des de la part superior).
El sopar d'avui el farem al barri del Trastevere, al restaurant que després de donar un volt per aquest agradable barri us hagi semblat més simpàtic.
Després de sopar doneu-hi un altre volt i preneu alguna cosa en una terrassa si el temps ho permet.

Dia 3. Fonts i places
I tornem a
començar a la estació Termini. Anem a peu en direcció cap a la plaça de la República i des d'aquí seguim tot recte fins a la Via Veneto. Agafem aquest carrer girant cap a l'esquerra. Baixant per la vorera de l'esquerra, poc abans d'arribar a la plaça Barberini, trobareu l'església de la Concezione on per "la voluntat" podreu visitar les capelles decorades amb ossos dels monjos caputxins, una decoració sorprenent.
A continuació us dirigireu cap a la plaça Barberini amb la font del tritó i des d'aquí per la via Sistina per arribar a l'església de la Trinità dei Monti des d'on veureu les escales de la Piazza Espagna. La vista, però, és millor des d'una mica més avall, ja que aleshores podreu veure-hi tots els turistes asseguts. Baixeu fins a la font, a peu de plaça, i fixeu-vos en les escales que acabeu de baixar.


Agafeu la Via della Croce passant per davant del cafè Grecco fins a trobar la Via del Corso. Tombeu a l'esquerra i baixeu fins a la Piazza Colonna amb la columna de Marc Aureli. Tireu una mica més endavant i al carrer Via delle Muratte gireu a l'esquerra. Aquest carrer amb llibreters us portarà fins a la Fontana di Trevi. Aquí us heu de fer la típica foto i evidentment llançar-hi la moneda fent un desig, per allò de tornar-hi. Després us podeu apartar una mica del caos de turistes per tal de buscar un restaurant que quedi una mica més recollit.
A partir d'aquí es tracta de tornar a la via del Corso i entrar als carrers de l'altre costat badant per qualsevol d'ells. Es tracta, però, d'anar passant per llocs com
San Ignazio amb la falsa cúpula pintada que sembla real; Santa Maria sopra Minerva i el seu elefantet; el Panteó amb la cúpula, les tombes de Rafael i Vittorio Emmanuelle II i la portada vista des de la plaça; San Luigi dei Francesi i els tres quadres de Caravaggio representant escenes de la vida de Sant Mateu.

Per acabar la visita podeu tornar a la Piazza Navona o a la Piazza Venezia.
Per a qualsevol dels dies podeu utilitzar els autobusos 40 o 64 que passen pel Corso Vittorio Emanuele / via del Plebiscito i acaben a estació Termini. Si és tard aquest mateix carrer és zona de pas d'autobusos nocturns (78). Segons l'hora del dia i la quan
titat de gent que hi ha a l'autobús ningú paga, però també és cert que hi ha revisors i també que moltes màquines cancel·ladores no funcionen.
Han quedat moltes coses per veure com l'església de San Giovanni in Laterano i l'escala santa que els peregrins pugen de genolls; la boca della Veritá... i tot allò que jo tampoc he vist. Malgrat això, quedeu-vos amb el seu art, la seva història i sobretot el sentiment de "dolce vita" que podreu respirar en una terrassa del Trastevere.