
Originalment publicat a whowmow el 4/10/2002


Suposem que partim de la zona de l'estació Termini, cosa bastant normal si us allotgeu dins de la ciutat. Per anar al Vaticà prendrem el metro, la línia A, en direcció Ottaviano-San Pietro, ben indicada pels turistes. Els bitllets els podeu comprar a qualsevol estanc (0,77€ l'any 2002). Després de tres estacions (compte, es surt del vagó pel costat contrari al de pujada) baixeu i sortiu a Ottaviano. Es tracta de buscar la via Lecone. Fins a arribar a les muralles del Vaticà; el nostre primer destí són els museus Vaticans. Vigileu els horaris d'obertura i les cues de turistes.
Com el seu nom indica els museus són diversos i la visita complerta ens pot portar tot un matí, fent via. Destacarem les següents zones o obres: el pati de la pinya i l'esfera dins de l'esfera amb la primera vista de la cúpula del Vaticà; la galeria dels tapissos i la dels mapes; les estances de Rafael amb l'escola d'Atenes; les sales d'art egipci, grec o romà, on cal destacar el Laocoont i evidentment la Capella Sistina (prohibit fer-hi fotos).
Finalitzada la visita és un bon moment per dinar abans de fer camí cap a la plaça de San Pietro per la Via di Pta. Angelica. S'accedeix a la plaça per un dels laterals, la qual cosa fa més sorprenent la primera visió de la plaça. Per començar es pot donar un volt per la plaça abans d'entrar a la basílica, cosa que s'ha de fer amb vestimenta "decent". Potser el millor ara és pujar a la cúpula, primer amb ascensor i després pujant uns 300 esglaons. Val la pena l'esforç, tant per la vista de l'interior de la cúpula com la de tota la ciutat.

Deixem el Vaticà per la via della Conciliazione, "obra" de Mussolinni, que d'una banda ens donarà unes bones vistes de la plaça cap a endarrera, la basílica i la cúpula (si tens sort amb la posta de sol et pot quedar una bona foto) i d'una altra ens portarà cap a un altre punt de visita, el Castel Sant'Angello. Apart del castell cal observar el pont que creua el Tíber, amb les estàtues de Bernini.
A partir d'aquí, i si us ha sobrat temps, podeu enfilar cap a la Piazza Navona i veure les fonts dei Fiumi, del Moro i de Neptú. Us podeu quedar per la zona fins a que sigui hora de sopar per tal de fer-ho pels voltants de la Piazza Campo dei Fiori. Després de sopar una copa tranquil·la a la via de Tor Milina al costat de la Piazza Navona o bé una mica de marxa més juvenil al Campo dei Fiori.

Començarem de nou la visita d'avui a l'estació Termini, però aquest cop ho farem a peu dirigint-nos cap a Santa Maria Maggiore, una de les quatre esglésies patriarcals de Roma, a la qual cal entrar-hi. Seguirem camí en direcció al Coliseu, però passant abans per San Pietro in Vincoli, on podreu gaudir de la majestuositat del Moisès de Miquel Àngel.


El sopar d'avui el farem al barri del Trastevere, al restaurant que després de donar un volt per aquest agradable barri us hagi semblat més simpàtic. Després de sopar doneu-hi un altre volt i preneu alguna cosa en una terrassa si el temps ho permet.

I tornem a començar a la estació Termini. Anem a peu en direcció cap a la plaça de la República i des d'aquí seguim tot recte fins a la Via Veneto. Agafem aquest carrer girant cap a l'esquerra. Baixant per la vorera de l'esquerra, poc abans d'arribar a la plaça Barberini, trobareu l'església de la Concezione on per "la voluntat" podreu visitar les capelles decorades amb ossos dels monjos caputxins, una decoració sorprenent.
A continuació us dirigireu cap a la plaça Barberini amb la font del tritó i des d'aquí per la via Sistina per arribar a l'església de la Trinità dei Monti des d'on veureu les escales de la Piazza Espagna. La vista, però, és millor des d'una mica més avall, ja que aleshores podreu veure-hi tots els turistes asseguts. Baixeu fins a la font, a peu de plaça, i fixeu-vos en les escales que acabeu de baixar.

A partir d'aquí es tracta de tornar a la via del Corso i entrar als carrers de l'altre costat badant per qualsevol d'ells. Es tracta, però, d'anar passant per llocs com San Ignazio amb la falsa cúpula pintada que sembla real; Santa Maria sopra Minerva i el seu elefantet; el Panteó amb la cúpula, les tombes de Rafael i Vittorio Emmanuelle II i la portada vista des de la plaça; San Luigi dei Francesi i els tres quadres de Caravaggio representant escenes de la vida de Sant Mateu.

Per a qualsevol dels dies podeu utilitzar els autobusos 40 o 64 que passen pel Corso Vittorio Emanuele / via del Plebiscito i acaben a estació Termini. Si és tard aquest mateix carrer és zona de pas d'autobusos nocturns (78). Segons l'hora del dia i la quantitat de gent que hi ha a l'autobús ningú paga, però també és cert que hi ha revisors i també que moltes màquines cancel·ladores no funcionen.
Han quedat moltes coses per veure com l'església de San Giovanni in Laterano i l'escala santa que els peregrins pugen de genolls; la boca della Veritá... i tot allò que jo tampoc he vist. Malgrat això, quedeu-vos amb el seu art, la seva història i sobretot el sentiment de "dolce vita" que podreu respirar en una terrassa del Trastevere.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada