diumenge, 24 de febrer del 2008

Naumaquia

Fòrum Universal de les Cultures – Barcelona 2004
La Fura dels Baus ha presentat el seu darrer espectacle, Naumaquia 1 - Tetralogia Amfibia
Publicat originalment a whowmow el 23/5/2004


Els dies 20 i 21 de maig, el grup català de teatre La Fura dels Baus ha presentat a Barcelona, en el marc del Fòrum Universal de les Cultures, Naumaquia 1 – Tetralogia Amfibia.



Aquesta obra, d’aproximadament una hora de durada, és fidel al nivell d’espectacularitat que caracteritza les representacions d’aquest grup teatral. L’obra es va representar en el moll Miradors, a l’entrada del port del Fòrum, al peu de la placa fotovoltàica i té com a protagonista el vaixell Naumón, un antic mercant que ha estat reconvertit en aquest vaixell “cultural”. El Naumón serà el fil conductor de la celebració dels 25 anys de la Fura, ja que durant els propers quatre anys aquest vaixell viatjarà per tot el món portant les quatre parts de la tetralogia als diferents mars i oceans: 2004 per la Meditarrània, 2005 per l’Atlàntic, 2006 pel Pacífic i finalment 2007 per l’Índic.

A Barcelona hem pogut veure l’estrena de la primera part de la Tetralogia i com sempre en aquesta companyia, l’espectacularitat ha sigut la protagonista. Temàticament l’obra presenta temes com la formació del món o el naixement de l’home i de la vida, per acabar donant pas al que seran els propers quatre anys de la companyia: un viatge. Visualment és un espectacle que no deixa impassible. Cal destacar sobretot les dues macro-titelles que es mouen ajudades per grues, la xarxa humana d’uns 60 atletes-ballarins que es suspenen per damunt del públic projectant les seves ombres sobre una pantalla o la roda metàl•lica que envaeix l’espai ocupat pel públic. Tot per acabar en un petit joc de focs d’artifici que serveixen per acomiadar el vaixell en el seu viatge cultural.