dimarts, 19 de febrer del 2008

Whowmow fa un any

El dia 1 d'abril de 2003 whowmow compleix el seu primer any de vida.
Farem un petit repàs del que ha estat aquest primer any i brindarem per tal de que en compleixi molts més.
Publicat originalment a whowmow el 30/3/2003

Si vàreu llegir en el seu moment el primer article a whowmow que servia de presentació de la pàgina potser recordareu que els seus orígens es situen al voltant de l'11-S. Ben lluny del que va suposar aquell dia en la història del món va sorgir la idea d'aquesta pàgina. Ara, les casualitats fan que whowmow compleixi el seu primer any de vida pública entre sorolls de cassoles i manifestacions en contra d'una guerra.
Està clar que whowmow està vivint la seva infantesa en uns moments històrics cabdals i potser com que es tracta d'un infant que no ha desenvolupat encara les seves capacitats de comunicació no ha sabut transmetre la seva opinió sobre el que l'envolta. Però ja creixerà...
Com a un dels creadors de whowmow i a títol personal estic satisfet d'alguns trets aconseguits en aquest any, però també sóc conscient de les seves mancances.
En l'aspecte tècnic, un punt de vista important
per a un informàtic com jo, el balanç és positiu. La pàgina està plenament operativa i ens permet per tant com a webmasters pensar en noves coses o simplement en millores. Apareixem als buscadors; és a dir, al Google. I la gent hi troba la pàgina.

En l'aspecte filosòfic els resultats ja no són tan satisfactoris. Whowmow neix amb la intenció de convertir-se en un lloc on poder participar escrivint-hi articles. Més enllà del que seria un fòrum o un weblog. A l'hora de la veritat, però, els números canten: només som 5 redactors "actius" (8 registrats). Dels fundadors sóc l'únic que hi ha escrit. Això demostra la poca vocació activa dels nostres lectors (o potser de tothom?). Cap nou redactor ha sigut captat per la pròpia web, sinó pel boca a boca d'amic a amic. A més, el feed-back és nul: només hem rebut un correu d'un visitant.
Però no tot és tan negatiu en aquest sentit. D'una banda la pàgina ha sigut el fil conductor de nombroses converses durant aquest any. D'altra banda estic col.laborant amb gent que ni tan sols conec. I a nivell personal la web s'ha convertit en un lloc on expressar-me.
I el que és més important: els articles es llegeixen. Segons el tema desperten més o menys atenció, però en general van rebent les seves visites. Evidentment l'article de sexe és el més visitat de tots i amb diferència.
És per tot això que aquest nou any el comencem amb nous objectius, centrats bàsicament en la potenciació de la participació. Farem el possible per tal d'animar-vos a col.laborar així com per captar nous lectors i fidelitzar-los (quants de vosaltres teniu whowmow als Favorits?)

I ara unes quantes estadístiques més o menys curioses. Apart dels visitants que arriben perquè ja coneixen whowmow la quasi totalitat d'ells arriben des del buscador Google; però hem tingut quatre visites des d'Ozú i més d’un centenar des de Yahoo. L'origen d'aquestes visites és en un 65% d'Espanya; la resta de països donen una llarga llista de fins a 49, dels quals els més importants són els Estats Units, França, Holanda i Aràbia Saudí.
El que sí resulta interessant d'analitzar és què buscaven aquests visitants en entrar a la pàgina. Les paraules més buscades i que finalment han fet que entressin a whowmow han sigut "sexe Barcelona", "sexe gratuït", "restaurant eròtic" o combinacions diverses. A molta distància trobem paraules més d'acord amb el contingut real de la pàglna: "Yann Tiersen", "Amelie", "hikikomori", "Roma"... i alguna curiositat: tot un èxit és la combinació "definiciones de amor".
Curiositats tècniques. Com no, Windows és el sistema operatiu més utilitzat amb un 95% dels casos en les seves múltiples variants (encara guanya Windows 98). Alguna visita ocasional des d'un Mac o Linux. Per tant, doncs, també el 95% de les visites utilitzen Intenet Explorer; encara hi ha gent amb la versió 4. També visites puntuals de navegadors Netscape o Opera. Quant a colors i resolucions el més habitual són 800 per 600 i color de 32 bits, encara que van creixent les resolucions superiors. Per contra, encara hi ha qui navega amb resolucions inferiors.
Pel que fa als idiomes, de les 2512 lectures, 1161 corresponen al català, 1288 al castellà, 28 al francès i 35 a l'anglès, encara que cal tenir en compte que el número d'articles en cada idioma és de 33, 39, 3 i 3 respectivament.
Per temes, els temes amb més articles escrits són Música amb 13 articles, Art amb 7, Turisme i Ciència amb 6 o Cinema amb 4, la qual cosa no es tradueix directament en el nombre de lectures (apart del cas especial de Sexe): Sexe 570 lectures, Turisme 403, Amor 367, Música 347, Ciència 194, Art 186.
Els banners publicitaris han aparegut més de 30.000 vegades i han sigut clicats en 229 ocasions.