diumenge, 24 de febrer del 2008

Us heu assabentat?

El Papa és mort. Ho sabíeu?
Publicat originalment a whowmow el 27/4/2005




El Papa més mediàtic de tots els temps (segurament un mèrit fàcilment superable pel següent) ha mort. No, no m'he tornat boig ni acabo de baixar de la figuera: és evident que ja sé que ho sabíeu. Qui no ho sabia? (ja ho sé... molta gent no deu saber ni qui és el Papa, però permeteu-me la llicència).

Fent honor al seu títol de mediàtic la seva mort (i agonia) ha sigut una mort retransmesa en prime-time. Això sí, durant uns dies en plena lluita de share mediàtic amb la mort (i agonia) de Schiavo als Estats Units. En un moment de plena actualitat hollywoodiana (un altre cop els media!) del tema de l'eutanasia (vegi's Mar adentro i una altra pel.lícula que no esmentaré aquí per discreció cinèfila) ens hem trobat exposats a dos casos de posicionament. Segurament molts detractors s'hauran sorprès a si mateixos dient en veu alta que ja n'hi havia prou d'aguantar viu el Papa d'aquesta manera. De la mateixa manera, molts partidaris s'hauran queixat de que el cas Schiavo estava lluny de ser un cas d'eutanàsia (entesa com a mort digna). Qui estava jugant amb qui?

Quan ara parlem de media (els mitjans de comunicació) ja no hem de pensar només en premsa o televisió. La mort del Papa va utilitzar també les mal anomenades noves tecnologies: els SMS del tipus "passa-ho" de l'11-M feien referència també a un altre fet mediàtic ja que cridaven a manifestar-se per pregar per a una resurrecció del Papa per tal de recuperar la normalitat en la programació televisiva.

Llàstima que en aquest món mediatitzat han fallat algunes coses. Les noves tecnologies no han arribat a la Capella Sixtina i no hem pogut assistir a la iluminació de l'Esprit Sant per Internet via webcam. Però el colmo ja és que fins i tot la imatge més clàssica també ens ha fallat: la fumata blanca no ha sigut blanca ni res que s'hi assembli.


No guardo gaire records de l'anterior canvi de Papa. La meva memòria sí que guarda com a fet més representatiu que va anar precedida d'un altre canvi. És a dir, que Joan Pau I va durar molt poc. I si no m'erro , alguna profecia anuncia que el nou Papa ha de ser el darrer abans de l'Anticrist. Per sort també crec que preveia que fos negre... Encara que vista l'elecció resultant, amb o sense intervenció divina, potser hauria sigut millor arriscar-se a veure què passava amb la profecia.