dissabte, 23 de febrer del 2008

Què és el Fòrum?

Barcelona i el Fòrum Universal de les Cultures 2004
Barcelona pretén ser durant cinc mesos d'aquest 2004 el focus d'atenció amb el Fòrum Universal de les Cultures, però realment què és o serà?
Publicat originalment a whowmow el 1/4/2004


Queda poc més d'un més per a la seva inauguració i a partir d'aleshores ens esperen cinc mesos d'actes i celebracions. Les entitats organitzadores porten prop de vuit anys donant-li forma i contingut. Malgrat això, la pregunta que avui en dia encara se sent més al respecte és: "però realment què és el fòrum".

La veritat és que si els organitzadors no han aconseguit transmetre aquesta idea en vuit anys, amb tots els mitjans propagandístics a la seva disposició, no pretenem aconseguir-ho aquí en quatre ratlles. Sí, però, es pot criticar el fet que fins al darrer moment encara subsisteixi aquest dubte. Uns inicis del projecte marcats per la incertesa potser n'és un culpable: poca gent hi crèia i així és difícil transmetre il.lusió. El 1992 to
ta Barcelona, els ciutadans, hi crèia en les olimpíades i tota Barcelona, i Catalunya, es va convertir en embaixadora cultural.

També és cert que era més fàcil: les olimpíades ja existien; el fòrum és una invenció. A més, no ens enganyem, el motor de les olimpíades és l'esport i avui en dia esport és sinònim de diners, de negoci; en canvi els motors del fòrum estan bastant lluny d'això.

Atenent a la forma del Fòrum un podria respondre a la pregunta "què és el Fòrum" dient que es tractarà d'un conjunt d'exposicions, actuacions i xerrades que es faran a Barcelona durant cinc mesos, com si es tractés d'un festival del Grec ampliat. Si algú es queda amb aquesta idea ja n'hi ha prou. Es tracta d'un contingut cultural i en això qualsevol excusa és bona per multiplicar per dos l'oferta.

Però mirem d'anar una mica més enllà i arribem a l'esperit, al contingut. I el contingut és COMUNICACIÓ. Etiquetada amb paraules de l'actualitat com globalització, sostenibilitat, bio-diversitat... però en el rerafons sempre comunicació. La vessant formal o oficial seran les xerrades, els diàlegs (que no debats). Però segurament viurem una forma de comunicació més individual i humana: Barcelona sortirà al carrer i reviurà aquell esperit del 92, ara a Diagonal Mar enlloc de Montjuïc. I el resultat d'això és convivència: COMUNICACIÓ + PERSONES = CONVIVÈNCIA.

Aquest any no veurem rècords mundials ni victòries esportives, però veurem cares, cultures, costums, creences, fantasies, utopies... Qui havia de dir fa vuit anys quan Pasqual Maragall va visionar la idea del Fòrum Universal de les Cultures que els seus conceptes estarien tant vigents i de moda en el 2004. En aquells moments conceptes com diversitat o globalització estaven lluny de les portades dels diaris i fets com l'11-S o l'11-M no els imaginàvem ni tan sols a Hollywood.

No sé si el Fòrum serà el que he dit que pot ser, però igual que hi ha somniadors que s'anticipen al futur, nosaltres hem de ser constructors de futurs.